Znacka-JIKA-podporila-nadejne-studenty-designu.jpg

Značka JIKA podpořila nadějné studenty designu

Jedinečnou příležitost připravila pro studenty Ateliéru Keramického designu z Plzně česká značka koupelnového vybavení JIKA. Mladí designéři si mohli během přípravy závěrečných prací vyzkoušet vývoj vlastního solitérního kusu přímo ve výrobním závodě v Bechyni. Výsledky časově i technologicky náročného projektu mohou až do konce kalendářního roku zhlédnout všichni návštěvníci Galerie koupelen LAUFEN v Praze.

Pro začínající designéry není situace na českém trhu jednoduchá, proto vytvoření vlastního kusu pro ně představuje nenahraditelnou zkušenost. Při vývoji nových keramických tvarů je nutné brát v úvahu složitou a časově náročnou technologii samotné výroby. Dříve vznikal nový tvar dva i více let, dnes může být díky moderním postupům vytvořen již během půl roku. Vedoucí Ateliéru Keramického designu v Plzni a akademická sochařka Petra Šťastná ke spolupráci s tradičním výrobcem koupelnového vybavení dodává: „Po dohodě s výrobním závodem v Bechyni jsme jako téma startovacího projektu zvolili vývoj solitérních kusů. Celkem se do něj zapojilo 9 studentů, z nichž pěti se podařilo práce dotáhnout až do konečného vyvzorkování. Jasným záměrem do budoucna je zaměření na komplexní sety, tedy sestavy sanitární keramiky vybavené nábytkem a doplňky v jedné výtvarné linii. Zde vidíme skutečný přínos pro studenty i značku JIKA.“

 

 

Do projektu se zapojili především studenti magisterského studia, kteří přichází z bakalářského programu produktového, průmyslového či keramického designu. Tato pestrá směsice dává základ plodné výměně zkušeností. Podle akademické sochařky Petry Šťastné studenti velmi dobře zvládají počítačové návrhy, ale chybí jim zkušenosti s modelováním tvaru a s výrobou, tedy skutečné zhmotnění původních vizí a představ. Důvody, proč se JIKA rozhodla spolupracovat s designérským mládím, přibližuje generální ředitel společnosti LAUFEN CZ Ladislav Dvořák: „Práce se studenty je vždy přínosná. Značka JIKA získává neotřelé nápady a my jim naopak poskytujeme možnost aplikovat teoretické znalosti v praxi. Věříme, že v budoucnosti se setkáme alespoň s některými z nich a vytvoříme koupelnové sestavy, které zaujmou naše zákazníky.“ Studentům s výrobou a proměnou návrhů ve finální produkt pomáhal tým vývoje nových výrobků značky JIKA pod vedením manažera Pavla Kolaříka a tým lidí s mistrem Karlem Fáberou.

Výstava studentských prací

O tom, že spojení mládí s tradicí přineslo své ovoce, se mohou zákazníci značky JIKA přesvědčit na výstavě v Galerii koupelen LAUFEN (I.P.Pavlova 5, Praha 2), kde jsou všechna díla vystavena. Expozici můžete zhlédnout až do konce roku 2012.

Ukázky prací studentů Ateliéru Keramického designu

klicperovaHelena Klicperová, set sanitární keramiky Eddy

Eddy je variabilní, tvarově zajímavý set sanitární keramiky, jehož organické tvary se inspirovaly přírodní silou vody. Hladké oblé linie kopírující oblázky doplňuje hranka mizející v míse jako vodní vír, která je dominantním a zároveň spojovacím znakem celé série. Komplet obsahuje závěsné umyvadlo s integrovaným krytem sifonu, umyvadlo na skříňku a dvojumyvadlo, kombi klozet, samostatně stojící a závěsný klozet, závěsný a samostatně stojící bidet a sprchovou vaničku. Součástí je také záchodové prkénko a panel na splachování. Z navrženého setu bylo vyrobeno závěsné umyvadlo s integrovaným krytem sifonem (rozměry: šířka 60 cm, výška 45 cm a hloubka 50 cm).

jirkaŠtěpán Jirka, koupelnový set Ribbon

Set sanitární keramiky a koupelnového nábytku Ribbon přináší exkluzivitu spojenou s maximální funkčností pro malé koupelny. Autor dokazuje, že atraktivní design není jen pro mladé, ale respektuje potřeby seniorů i lidí se sníženou pohyblivostí. Základem řady je umyvadlo s krytým ventilem, které bylo společně se skříňkou zrealizováno jako funkční prototyp. Tvar keramického krytu plynule rozvádí tekoucí vodu a zabraňuje tím rozstřikování navzdory malé hloubce umyvadla. V případě potřeby je možné umyvadlo prohloubit vyjmutím krytu. Skříňka byla navržena se záměrem maximalizovat úložný prostor a její zúžení ve spodní části zároveň zajišťuje pohodlné stání u umyvadla. Modulární systém umožňuje volit mezi šuplíky, výklopným košem na prádlo a výsuvným košem. Ten lze využít i jako sedátko pro osoby, pro které může být dlouhé stání např. ze zdravotních důvodů namáhavé nebo nepříjemné.

pavlikMarkéta Kalivodová, koupelnový box SUNFLOWER

Koupelnový box je určen do hotelové koupelny, od které lidé očekávají něco nového a luxusnějšího, než mají doma. Všechny prvky jsou přizpůsobeny tvarosloví slunečnice. Box je určen nejen pro sprchování, ale také pro pohodlné koupání v kulaté vaně. Varianta pouze se sprchovým koutem najde uplatnění v menších koupelnách. Na slunečnici můžeme přidávat další stonky, například pro zrcátko nad umyvadlem.       

pavlikDaniel Pavlík, sada Plán A

Sada Plán A je určena pro menší až střední koupelny, ve kterých není prostor pro zbytečné plýtvání místem, a klade důraz především na funkci a modularitu jednotlivých prvků. Základní obdélníkový tvar využitý u všech částí setu oživuje asymetrie. Ta působí nejen jako pojítko mezi jednotlivými prvky, ale vytváří i funkční uspořádání v prostoru. Navíc každému keramickému kusu propůjčuje odkládací plochy tam, kde je jich potřeba. Základním prvkem se stalo umyvadlo, které se dočkalo finální realizace během spolupráce se značkou JIKA. V návrzích je doplněno o koupelnový nábytek v různých barevných variantách a praktické úchytky na ručníky. Kromě umyvadla navrženého v kombinaci se skříňkou, zahrnuje koupelnový set Plán A také vanu, sprchové vaničky, dvojumyvadlo či klozet.

houdkovaVeronika Houdková – Roudnická, Triangulum

Pocitový i hmatatelný kontrast mezi čistou jemnou keramikou umyvadla a syrovým materiálem podstavce představuje projekt Triangulum. Dle vlastního vkusu si může zákazník zvolit z nejrůznějších druhů materiálů a barev – od přírodních, zemitých až po křiklavé módní výstřelky. Ze samotného umyvadla se tak stává módní doplněk domova.

malatkovaHana Malátková, projekt panelákové koupelny

Panelákové koupelny disponují často velmi podobnými rozměry. Cílem práce bylo navrhnout takovou koupelnovou sanitu, která co nejúčelněji vyřeší uspořádání malého prostoru. Dalším z požadavků bylo ponechat v koupelně místo pro pračku. V této souvislosti navrhla autorka tři typy umyvadel, v rámci nichž pračku zapracovala. První varianta je určená pro menší pračky s výškou do 71 cm, kde je koupelnová baterie umístěna na zeď. Druhý typ je upraven tak, aby se koupelnová baterie stala přímo jeho součástí. Právě tato varianta umyvadla byla následně vyrobena ve spolupráci se značkou JIKA. Poslední typ umyvadla je designován pro pračku standartních rozměrů. Kromě umyvadel navrhla studentka v rámci sestavy také vanu, která je netradičně vyšší a zároveň nepatrně kratší. Díky těmto rozměrům ji lze napustit až po ramena a zadní rozšířená část vytváří dostatek prostoru i pro sprchový kout se zástěnou.