Keramicke-sympozium-Bechyne.jpg

Keramické sympozium Bechyně

Modeláře bechyňské keramičky letos čeká náročný zatěžkávací test. Místo „obyčejných“ modelových forem pro sanitární keramiku Jika, která se zde vyrábí, si musí poradit s vytvořením unikátních jednorázových forem pro umělecké keramické objekty. Doslova za zády jim přitom stojí autoři děl, designéři účastnící se Mezinárodního sympozia keramiky Bechyně. Jeho letošní ročník, který se koná jako vždy na přelomu července a srpna, přináší velmi specifické téma - teprve podruhé v  historii se zabývá návrhy sanitární keramiky. Nejde přitom jen o artefakty jako u jiných témat, tentokrát vzniknou i vlastní odlitky. O výsledku úsilí umělců a také o fortelu modelářů místního závodu se návštěvníci Bechyně budou moci přesvědčit od 15. srpna v prostorech SUPŠ Bechyně, kde budou díla vystavena.

„Letos se sympozia účastní sedm umělců, z toho je pět jednotlivců a jeden pár. Proto bude výsledkem šest uměleckých děl,“ vysvětluje Dita Hálová z Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které se na akci podílí. Česko zastupují Jan Čapek, Petr Macek a Gabriel Vach, z USA do Bechyně zavítali Collen Toledano a Pedar Dalthrop a posledním je holandsko-český pár Niek a Zorka Zwartjes. „Jedná se přitom převážně o tvůrce se zkušenostmi v navrhování designu porcelánu, skla a různých plastických hmot,“ doplňuje Dita Hálová. O prestižnosti akce hovoří i jména aktérů. Například Jan Čapek je držitelem ocenění Designér roku v soutěži Grand Czech Design 2013, Gabriel Vach získal za prezentaci designu porcelánu na Designbloku 2009 cenu Nejlepší výstavní projekt.

Realizace vytvořených děl sebou přitom nese velmi specifické požadavky. „Nejvíce práce je s modelem, umělec totiž musí řešit nejen vzhled výrobku, ale také jeho vnitřní stavbu, aby ho technicky šlo odlít,“ vysvětluje Ingrid Hejkalová zastupující značku Jika, která se v bechyňském závodě vyrábí. „Proto je zde velmi důležitá spolupráce umělce s naším modelářem, jenž bude připravovat formu potřebnou na odlití díla. I když se jedná o formu určenou pouze na jednorázové použití, modelář musí umět nejen poctivé základy řemesla, ale znát i mnoho vychytávek.“ Jak dodává, pro složitější díla je třeba vymyslet i různé podpůrné prostředky, které zabrání tomu, aby se výrobek po vyjmutí z formy nebo při výpalu zdeformoval. „Například příprava dvoudílné formy pro jednorázové použití tak může trvat i týden,“ vysvětluje technolog Jiky Pavel Kolařík. „Forma se podle modelu vyrábí vždy tak, aby z ní bylo možné výrobek vyjmout co nejšetrněji. Současně je nutné vyřešit způsob, jak se bude dílo, mnohdy velmi specifické, moci před vlastním vypálením vysušit.“ Vysoké nároky jsou kladeny i na samotný výpal finálního výrobku. I zde je nutno mnoho zkušeností, protože se vždy jedná o unikát.

Jak se návštěvníci Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni budou moci od 15. srpna přesvědčit, výsledek spolupráce umělce s modelářem v rámci 26. Mezinárodního sympozia keramiky Bechyně představuje možnost vzniku zajímavého uměleckého díla a současně naprosto funkčního výrobku. Umyvadlo či toaleta tak dokáží nejen plnit svůj hygienický úkol, ale jako umělecký artefakt posouvají bydlení do jiné roviny.  Více informací naleznete na www.jika.cz

Pozvánka na keramické sympozium Bechyně