Seznamte-se-s-bajnymi-tvory

Seznamte se s bájnými tvory

JIKA představuje legendární vodní stvoření

Šetřit vodou znamená také zachránit příběhy o legendárních vodních monstrech, kreaturách nebo jiných obludách. Tento originální koncept si značka Jika připravila pro návštěvníky své expozice na světovou výstavu EXPO 2015. Originálním způsobem tak upozorňuje na problém šetření vodou a zároveň na své JIKA produkty. Představme si nyní hlavní aktéry tohoto konceptu, kteří se díky originálnímu animovanému provedení jistě stanou pro všechny návštěvníky nezapomenutelnou součástí této výstavy.

 
Hydra
Bájné stvoření z řecké mytologie. Obluda s hadím tělem a sedmi dračími hlavami byla dcerou stohlavého obra Týfóna a Echidny, napůl ženy, napůl hada. Tato bájná vodní nestvůra měla pomocníka v podobě obrovského raka s ostrými klepety.
 
 
 
 
 
 
Nessie
Nejčastěji zkoumaná záhadná vodní nestvůra, která se údajně vyskytuje ve skotském jezeře Loch Ness. Podle hlášení pozorovatelů by měla být až 20m dlouhá s třímetrovým krkem. Poprvé byla spatřena údajně již v 6. století.
 
 
 
 
 
 
Kraken
Bájný obří hlavonožec schopný potápět celé lodě. Podle některých zpráv býval spatřen u pobřeží Norska a Islandu. Příběhy o této příšeře s chapadly kolovaly mezi námořníky odpradávna. První písemné zprávy o něm pocházejí z 18. století.
 
 
 

 
Sirény
Mořské bytosti z antické mytologie, které svým vábivým zpěvem lákaly námořníky ke svému ostrovu, kde jejich loď ztroskotala na útesech. Odysseus proto při své dlouhé plavbě z trojské války nařídil svým mužům, aby si zalepili uši voskem.

 

 

Kappa
Japonské vodní monstrum, nazývaná „Kawataró“ (říční kluk) nebo „Kawako“ (říční dítě), údajně stahuje pod vodu lidi i zvířata, co jdou k řece pít a pojídá jejich játra. Obývá vody západní části Japonska a ostrova Kjúšú.
 
 
 

 
 
Moby Dick
Byl obrovský bílý vorvaň, který prý skutečně existoval. Tento světle zbarvený vorvaní samec, přezdívaný námořníky „Mocha Dick“, v 19. století brázdil vody Pacifiku a Atlantiku. Je hrdinou světoznámého románu Bílá velryba.
 
 
 

 

 
 
Leviatan
Znamená doslova stočený nebo zkroucený. O této biblické vodní příšeře se vypráví ve Starém zákoně. Slovo leviatan se v průběhu staletí stalo synonymem ke kterémukoli velkému monstru či nestvůře. V moderní hebrejštině slovo znamená velryba.